Ciasto bez jajek przełożone musem jabłkowym

5 (1 ocen)

  • 5 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Myślicie że nie da się upiec ciasta bez dodatku jajek ? To powiem wam że jesteście w błędzie ja właśnie takie ciasto upiekłam i jest wspaniałe

  • 5 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki - kubki mąki pszennej - szklanka 400 ml,

    3/4 szklanki cukru kryształ,

    szczypta soli drobnej,

    1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia,

    1 łyżeczka sody oczyszczonej,

    3/4 szklanki oleju,

    1 łyżka octu jabłkowego,

    1 szklanka mleka 2 %,

    1 łyżeczka aromatu cytrynowego



    dodatkowo :

    2 galaretki cytrynowe 75 g każda,

    1,5 szklanki gotowanej wody,

    1 słoik musu jabłkowego 720 g
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto bez jajek przełożone musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. W jednej misce umieścić składniki mokre a drugiej składniki suche, do suchych wymieszanych składników dodać wymieszane dokładnie składniki mokre i za pomocą łyżki wymieszać na jednolitą kremową masę do połączenia się wszystkich składników ze sobą
  • ciasto 2. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm ( polecam mniejszą wtedy ciasto będzie wyższe ) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 45 - 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasta oraz tak zwanego suchego patyczka
  • ciasto 3. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia po ostygnięciu razem z papierem wyjąć z blaszki i przekroić na dwa placki. W międzyczasie gdy ciasto się studzi przygotować galaretki, do salaterki przesypać zawartość galaretek zalać je gotowaną wodą i mieszać do czasu rozpuszczenia się proszku i lekkiego tężenia. Następnie mus jabłkowy przełożyć do miski wlać lekko tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać odczekać chwilę aż zacznie tężeć
  • ciasto 4. Jak już mus z galaretką lekko tężeje dolny placek ciasta przełożyć do blaszki w której piekliśmy ciasto, na ciasto wyłożyć połowę musu z galaretkami wstawić na chwile do lodówki aby się ścięło, wyjąć z lodówki położyć na mus wierzchnią warstwę ciasta i ponownie rozłożyć po całości mus jabłkowy z galaretkami. Gotowe ciasto włożyć do lodówki co najmniej na dwie godziny
  • ciasto 5. Ciasto bez jajek jest bardzo smaczne i mocno wilgotne, można je przygotować w taki sposób jak ja to zrobiłam lub przełożyć dowolnym ulubionym kremem a nawet samą marmoladą kto jak woli ja po prostu podaję mój sprawdzony przepis a forma przełożenia należy do państwa. Ciasto idealnie nadaje się dla spodziewanych gości jak również do popołudniowej kawy serdecznie polecam
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować