Maślane Ciasteczka Przełożone Marmoladą / Bez Jajek

5 (143 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, kruchutkie i co najważniejsze maślane takie są te ciasteczka :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 1 blaszkę ciastek:
    200 gr masła
    100 gr cukru pudru
    aromat waniliowy
    220 gr mąki pszennej
    40 gr mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    około 200 gr marmolady
    100 gr czekolady mlecznej lub deserowej lub białej ( u mnie deserowa z białą )
    20 gr masła


    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Ciastka

Maślane ciasteczka przełożone marmoladą / bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodajemy esencję waniliową, obie mąki i miksujemy do powstania gładkiej masy.
    Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
    Możemy rwać kuleczki i spłaszczać je na blaszce odznaczając kratkę widelcem, lub przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać prosto na blachę.
    Gotowa blaszkę z ciastkami chowamy do lodówki na około 1h ! (jeśli tego nie zrobimy to ciastka mogą rozpłynąć się w piekarniku )
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stop, następnie po włożeniu ciastek do piekarnika obniżamy temp do 200 stop. i pieczemy przez około 10-15 min do ze złocenia.
    Po upieczeniu studzimy a następnie przekładamy marmoladą i zanurzamy w czekoladzie*

    Źródło książka "Moje Wypieki"

Porady

*czekoladę/dy umieszczamy w miseczce nad kąpielą wodna razem z masłem i rozpuszczamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować