Maślane ciasteczka przełożone marmoladą / bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodajemy esencję waniliową, obie mąki i miksujemy do powstania gładkiej masy.
Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Możemy rwać kuleczki i spłaszczać je na blaszce odznaczając kratkę widelcem, lub przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać prosto na blachę.
Gotowa blaszkę z ciastkami chowamy do lodówki na około 1h ! (jeśli tego nie zrobimy to ciastka mogą rozpłynąć się w piekarniku )
2.Piekarnik rozgrzewamy do 220 stop, następnie po włożeniu ciastek do piekarnika obniżamy temp do 200 stop. i pieczemy przez około 10-15 min do ze złocenia.
Po upieczeniu studzimy a następnie przekładamy marmoladą i zanurzamy w czekoladzie*
Źródło książka "Moje Wypieki"
Porady
*czekoladę/dy umieszczamy w miseczce nad kąpielą wodna razem z masłem i rozpuszczamy.
Komentarze