Ciasto bananowo-daktylowe

4.48 (182 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo proste i zawsze udające się ciasto z bananami i daktylami. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu, wilgotne i niezbyt słodkie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • banany - 290 g /3 szt./
    daktyle bez pestek - 200 g
    mąka tortowa - 190 g
    jajka - 2 szt.
    cukier trzcinowy - 80 g
    masło - 70 g
    ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki
    płynny miód - 30 g
    proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    soda oczyszczona - 1 łyżeczka
    cynamon - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Chleb Ciasta Desery

Ciasto bananowo-daktylowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładam suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon i dokładnie mieszam je.
  • 2. Banany i daktyle miksuję w rozdrabniaczu na gładką masę, do której dodaję miód, roztopione i przestudzone masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Całość miksuję.
  • 3. Do masy bananowo-daktylowej dodaję suche składniki i jeszcze przez chwilę miksuję.
    Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 22x8,5 cm.
  • 4. Wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekę 90 minut. Upieczone ciasto zostawiam w foremce do całkowitego wystygnięcia.

Porady

*Najsmaczniejsze jest na drugi dzień po upieczeniu, a przechowywane w pojemniku na ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Banany Daktyle Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować