Ciasto bananowo-daktylowe z pestkami dyni

4.5 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bez dodatku cukru, słodkie dzięki daktylom i dojrzałym bananom. Pyszne i można jeść bez wyrzutów sumienia.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Banan dojrzały - 3 do ciasta i 1 do dekoracji
    Jajko - 3szt
    Mąka pszenna - 100g
    Mąka orkiszowa - 100g
    Olej - 1/3 szklanki
    Proszek do pieczenia - 1 łyżka płaska
    Pasta daktylowa - 150g
    Jogurt naturalny - 100ml
    Pestki dyni - 1/3 szklanki
    Olej do natłuszczenia formy
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananowo-daktylowe z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto bananowo-daktylowe z pestkami dyni 1. Ciasto piekłam w keksówce 12x32 cm, ale w mniejszej też wyjdzie.

    3 banany ugniatamy widelcem. Pastę daktylową rwiemy na kawałki. Mieszamy z jajkami, olejem, jogurtem. Na końcu dodajemy mąki z proszkiem. Trochę pestek zostawiamy na dekorację, resztę kroimy na mniejsze kawałki (ja roztarłam w moździerzu). Rozdrobnione pestki wrzucamy do ciasta.
    Do natłuszczonej formy wylewamy ciasto. Na górze układamy przeciętego banana i rozsypujemy pestki dyni.
  • Ciasto bananowo-daktylowe z pestkami dyni 2. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Po wyciągnięciu z pieca zostawiamy na 10 minut, potem wyjmujemy na kratkę do suszenia.

    Ciasto jemy po ostudzeniu, najlepsze jest następnego dnia.

Porady

Jeśli nie macie pasty daktylowej, możecie zrobić ją sami. Daktyle zalewamy wrzątkiem (tylko tyle aby były przykryte). Gdy zmiękną odcedzamy i miksujemy na gładką pastę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować