Bardzo smaczne, pachnące bananem, wykonane w kilka chwil, z masą śmietankową ciasto. Doskonałe do kawy czy herbaty w towarzystwie rodziny czy znajomych.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto :
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki gorącego mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 banany
Masa :
1 opakowanie masy śmietankowej - 56 g
1 opakowanie śmietany 30% - 330 ml
skórka otarta z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
ok. 50 g tartej czekolady
blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm x 30 cm
Ciasto bananowe z masą śmietanową ze skórką cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany obieram ze skórki, miksuję blenderem, odstawiam. Masło ucieram z cukrem, dodaję jajka , miksuję do białości, dodaję banany, sodę zmieszaną z mlekiem oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, miksuję na jednolitą masę. Masę przekładam do przygotowanej blaszki , piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzę.
2.Schłodzoną śmietanę ubijam, dodaję proszek masy śmietanowej i skórką otartą z cytryny, zmniejszam prędkość miksera miksuję do połączenia składników. Masę przekładam na ciasto , smaruję , widelcem robię wzór . Ciasto posypuję tartą czekoladą, wstawiam do lodówki.
Komentarze