Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i galaretką

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto może i jest troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić czas by je przygotować, bo jest bardzo pyszne. A jak się dobrze sprężmy i rozplanujemy czas to dwie godzinki będzie gotowe. Mięciutki biszkopty przełożyłam znanym wszystkim kremem budyniowym, do tego pyszna pianka z kremówki, sezonowe winogrona i galaretka. Ciasto polecam na podwieczorek i poczęstunek dla gości. Idealnie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Jest ono również bardzo podzielne. Zapraszam :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopty:
    10 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kopiasta łyżka suchego maku

    Krem:
    20 dag masła lub margaryny
    500 ml mleka
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    pół szklanki cukru pudru

    Pianka:
    200 ml śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    1 łyżka żelatyny
    3 łyżki gorącej wody

    Dodatkowo:
    2 galaretki cytrynowe
    około 60 dag jasnych winogron
    750 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy mak i mieszamy. Następnie przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopty sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy.
  • 2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Krem rozsmarowujemy na zimnym jasnym biszkopcie i przykrywamy makowym biszkoptem, lekko dociskamy.
  • 3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na makowym biszkopcie.
  • 4. Galaretka i winogrona: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je w rzędach na cieście lekko wciskając w piankę. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Tak wykonane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej wstawić na całą noc.
  • 5. Podanie: Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,, Śnieżka '' w 200 ml zimnego mleka. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Winogrona Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować