Ciasto Ananasowiec

4.5 (202 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne połączenie delikatnego biszkoptu, jedwabistej warstwy maślano-budyniowej z kawałkami ananasa i kruchej bezy kokosowej. To przepis na słodki, udany wypiek, w sam raz do popołudniowej kawy :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt: pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    krem: 250 g masła
    1 budyń waniliowy
    4 żółtka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2-3 łyżki cukru
    pół szklanki mleka
    1 duża puszka ananasów
    beza: 4 białka (pozostałe z kremu)
    3/4 szklanki cukru
    4-6 łyżek wiórków kokosowych
    poncz: 3/4 szklanki naparu z mocnej herbaty
    2 łyżki cukru
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Ciasto ananasowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Masę wylać na dno blaszki ( o wym.24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w 180 st. Wystudzić.
  • 2. Krem: ananasy osączyć z zalewy i drobniej pokroić. Szklankę soku z ananasa zagotować z cukrem. W mleku rozpuścić budyń i łyżkę mąki, po czym wlać do gotującego się soku, zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po jednym żółtku. Kiedy masa będzie gładka i puszysta połączyć z masą budyniową, a następnie z pokrojonym ananasem.
  • 3. Beza: białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a następnie wiórki kokosowe. Masę przelać na dno tej samej blaszki, w której piekł się biszkopt (o wym.24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.70 minut w temp.140-150 st. Beza z wierzchu ma być chrupiąca i krucha, ale nie spalona.
  • 4. Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć krem z ananasem i równo rozsmarować. Przykryć upieczoną i wystudzoną bezą, lekko dociskając. Chłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować