Pyszne połączenie delikatnego biszkoptu, jedwabistej warstwy maślano-budyniowej z kawałkami ananasa i kruchej bezy kokosowej. To przepis na słodki, udany wypiek, w sam raz do popołudniowej kawy :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
biszkopt: pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem: 250 g masła
1 budyń waniliowy
4 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru
pół szklanki mleka
1 duża puszka ananasów
beza: 4 białka (pozostałe z kremu)
3/4 szklanki cukru
4-6 łyżek wiórków kokosowych
poncz: 3/4 szklanki naparu z mocnej herbaty
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
Ciasto ananasowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Masę wylać na dno blaszki ( o wym.24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w 180 st. Wystudzić.
2.Krem: ananasy osączyć z zalewy i drobniej pokroić. Szklankę soku z ananasa zagotować z cukrem. W mleku rozpuścić budyń i łyżkę mąki, po czym wlać do gotującego się soku, zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po jednym żółtku. Kiedy masa będzie gładka i puszysta połączyć z masą budyniową, a następnie z pokrojonym ananasem.
3.Beza: białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a następnie wiórki kokosowe. Masę przelać na dno tej samej blaszki, w której piekł się biszkopt (o wym.24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.70 minut w temp.140-150 st. Beza z wierzchu ma być chrupiąca i krucha, ale nie spalona.
4.Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć krem z ananasem i równo rozsmarować. Przykryć upieczoną i wystudzoną bezą, lekko dociskając. Chłodzić w lodówce.
Komentarze