Ciasto a la musli nasączone syropem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto na śmietance z dodatkiem mieszanki bakalii i zbóż – rodzynków, prażonego sezamu, a także płatków kukurydzianych i jaglanych. Placek o smaku czekolady, który przypadnie do gustu miłośnikom bardziej słodkich wypieków, bowiem nasączony jest kawowym syropem.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku czekoladowym (na ½ L mleka)
    1 i ½ szklanki płatków kukurydzianych
    2/3 szklanki płatków jaglanych
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (20 g)
    4 jajka
    200 g śmietanki do deserów 36% tłuszczu (pasteryzowana, homogenizowana)
    1/3 szklanki mleka
    1/3 szklanki oleju
    3 łyżki prażonych ziaren sezamu białego
    4 łyżki rodzynków
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Syrop:
    ½ - 2/3 szklanki wody (w zależności czy chcemy, by ciasto było mniej lub bardziej wilgotne)
    5 łyżek cukru
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulat)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto a la musli nasączone syropem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto a la musli nasączone syropem 1. Do miski wbić jajka, dodać śmietankę, wlać mleko i olej oraz wsypać cukier zwykły i waniliowy – składniki utrzeć. Wsypać proszek budyniowy i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać płatki jaglane, ziarna sezamowe, a także sparzone i osączone rodzynki i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i ponownie wymieszać.
  • Ciasto a la musli nasączone syropem 2. Na końcu dołożyć płatki kukurydziane i jeszcze raz wymieszać.
    Masę przełożyć do okrągłej formy (średnica 26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
    Piec 55 min (180 st. C). Ciasto lekko wystudzić i nakłuć gęsto cienkim patyczkiem.
  • Ciasto a la musli nasączone syropem 3. Składniki przeznaczone na syrop wymieszać w rondelku, doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować, uważając, by płyn nie zbiegał. Lekko wystudzonym syropem polać ciasto. Wypiek pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować