Nasączony syropem biszkopt twarogowy z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Nawet z najprostszego biszkopta można stworzyć niebanalne ciasto. Miękki i wilgotny biszkopt czekoladowo – kawowy, z migdałową nutą smakową, pokruszonym twarogiem i rodzynkami. Szybkie w przygotowaniu, pyszne i efektowne ciasto.

  • 55 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    2/3 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    300 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
    7 żółtek
    7 białek (zimne – z lodówki)
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku czekoladowym (na ½ L mleka)
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulat)
    1 łyżeczka aromatu migdałowego (olejku migdałowego)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    100 g rodzynków

    Syrop:
    4 łyżki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    7 łyżek wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Nasączony syropem biszkopt twarogowy z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nasączony syropem biszkopt twarogowy z rodzynkami 1. Przygotować biszkopt – białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając, dodać kolejno – cukier, po jednym żółtku, pokruszony i ewentualnie odciśnięty twaróg, aromat migdałowy, proszek do pieczenia, kawę, proszek budyniowy. Wsypać mąkę i krótko zmiksować.
  • Nasączony syropem biszkopt twarogowy z rodzynkami 2. Masę przełożyć do okrągłej formy (średnica dna formy - 24 cm, średnica górnej części formy – 28 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzch surowego ciasta wyłożyć uprzednio sparzone i dokładnie osączone rodzynki, które delikatnie przy pomocy łyżki zanurzyć głębiej w masę. Piec 40 min (180 st. C).
  • Nasączony syropem biszkopt twarogowy z rodzynkami 3. Przygotować syrop – składniki przeznaczone na syrop doprowadzić do wrzenia i gotować 5 min.
    Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, gęsto nakłuć długą wykałaczką i polać ciepłym syropem. Ciasto pozostawić do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować