Nawet z najprostszego biszkopta można stworzyć niebanalne ciasto. Miękki i wilgotny biszkopt czekoladowo – kawowy, z migdałową nutą smakową, pokruszonym twarogiem i rodzynkami. Szybkie w przygotowaniu, pyszne i efektowne ciasto.
55 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
300 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
7 żółtek
7 białek (zimne – z lodówki)
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku czekoladowym (na ½ L mleka)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulat)
1 łyżeczka aromatu migdałowego (olejku migdałowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g rodzynków
Syrop:
4 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
7 łyżek wody
Nasączony syropem biszkopt twarogowy z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt – białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając, dodać kolejno – cukier, po jednym żółtku, pokruszony i ewentualnie odciśnięty twaróg, aromat migdałowy, proszek do pieczenia, kawę, proszek budyniowy. Wsypać mąkę i krótko zmiksować.
2.Masę przełożyć do okrągłej formy (średnica dna formy - 24 cm, średnica górnej części formy – 28 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzch surowego ciasta wyłożyć uprzednio sparzone i dokładnie osączone rodzynki, które delikatnie przy pomocy łyżki zanurzyć głębiej w masę. Piec 40 min (180 st. C).
3.Przygotować syrop – składniki przeznaczone na syrop doprowadzić do wrzenia i gotować 5 min.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, gęsto nakłuć długą wykałaczką i polać ciepłym syropem. Ciasto pozostawić do wystudzenia.
Komentarze