Ciastka z orzechów w karmelu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Proste ciasteczka orzechowe z ciasta przygotowanego na bazie bułki tartej z dodatkiem gotowanych żółtek. Proste i szybkie w przygotowaniu słodkości – polecam!

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g orzechów ziemnych w karmelu
    1 szklanka drobnej bułki tartej
    ½ szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
    1/5 szklanki mleka
    3 świeże jajka
    4 jajka ugotowane na twardo
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Ciastka Jajka na twardo

Ciastka z orzechów w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka z orzechów w karmelu 1. Jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół, wydrążyć żółtka i przełożyć je do miski, białka wykorzystać wg uznania. Do żółtek wbić jajka, wsypać cukier zwykły oraz waniliowy i całość utrzeć. Następnie wlać mleko i wsypać niezbyt drobno potłuczone orzechy i wymieszać. Wsypać proszek do pieczenia, mąkę i bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać. Ciasto odłożyć na 15 – 20 min, by bułka tarta napęczniała.
  • Ciastka z orzechów w karmelu 2. Z masy uformować 20 kulek i ułożyć je w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciastka z orzechów w karmelu 3. Piec 30 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować