Proste ciasteczka orzechowe z ciasta przygotowanego na bazie bułki tartej z dodatkiem gotowanych żółtek. Proste i szybkie w przygotowaniu słodkości – polecam!
1 godz. 15 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
400 g orzechów ziemnych w karmelu
1 szklanka drobnej bułki tartej
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1/5 szklanki mleka
3 świeże jajka
4 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciastka z orzechów w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół, wydrążyć żółtka i przełożyć je do miski, białka wykorzystać wg uznania. Do żółtek wbić jajka, wsypać cukier zwykły oraz waniliowy i całość utrzeć. Następnie wlać mleko i wsypać niezbyt drobno potłuczone orzechy i wymieszać. Wsypać proszek do pieczenia, mąkę i bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać. Ciasto odłożyć na 15 – 20 min, by bułka tarta napęczniała.
2.Z masy uformować 20 kulek i ułożyć je w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia.
Komentarze