Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki kawy lub kubka mleka. Przepis jest naprawdę prosty, przygotowanie ciasta łatwe, pieczenie ciasteczek szybkie, a efekt znakomity. Polecam!
1 min
Łatwy
Składniki:
0,5kg mielonych orzechów włoskich
0,5kg cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
Sok z 1 cytryny
Lukier:
1 białko
15dag cukru pudru
Sok z 1 cytryny
Ciasteczka z orzechów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy wymieszać z cukrem pudrem, dodać żółtko, jajko i sok z cytryny. Zarobić ciasto na jednolitą masę, rozwałkować na grubość około 2cm i wykrawać foremką ciastka (najlepiej kółka, foremka nie za mała, średnica około 6cm). Białko utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na jednolitą i lśniącą masę. Każde ciasteczko posmarować lukrem, przełożyć na blaszkę i piec na złoty kolor w 160 stopniach przez około 15-20 minut.
Komentarze