Ciasteczka z orzechów

4.48 (171 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki kawy lub kubka mleka. Przepis jest naprawdę prosty, przygotowanie ciasta łatwe, pieczenie ciasteczek szybkie, a efekt znakomity. Polecam!

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5kg mielonych orzechów włoskich
    0,5kg cukru pudru
    1 jajko
    1 żółtko
    Sok z 1 cytryny

    Lukier:
    1 białko
    15dag cukru pudru
    Sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka z orzechów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy wymieszać z cukrem pudrem, dodać żółtko, jajko i sok z cytryny. Zarobić ciasto na jednolitą masę, rozwałkować na grubość około 2cm i wykrawać foremką ciastka (najlepiej kółka, foremka nie za mała, średnica około 6cm). Białko utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na jednolitą i lśniącą masę. Każde ciasteczko posmarować lukrem, przełożyć na blaszkę i piec na złoty kolor w 160 stopniach przez około 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować