Ciastka z figami i daktylami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

przepyszne kruche ciasteczka z pysznym nadzieniem

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Nadzienie:
    130 g suszonych fig,
    4 daktyle

    Ciasto:
    150 g mąki pszennej,
    40 g cukru pudru,
    50 g masła,
    2 łyżki śmietany,
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 żółtko

    Dodatkowo:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka z figami i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:
    Owoce zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy, a następnie blendujemy.

    Składniki na ciasto zagniatamy, chłodzimy w lodówce 30 minut. Dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na wąski prostokąt. Na środek nakładamy nadzienie, zawijamy w rulon. Dzielimy na części. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Figi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować