Ciasteczka są kruchutkie, rozpływają się w ustach, a środek stanowi masa landrynkowa, na której można połamać sobie ząbki ;) Jednak cały wypiek uważam za bardzo udany i godny polecenia :)
Ciastka witrażyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Landrynki rozdzielić według kolorów, utłuc tłuczkiem do mięsa na drobniejsze kawałeczki.
2.Z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, cukru waniliowego, masła i jajka zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut w celu oziębienia. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość 0.5 centymetra. Foremkami wycinać ciastka (u mnie zwierzątka) a następnie wycinać w nich środki mniejszą foremką. Układać ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wkładać w otwory ciastek pokruszone na mniejsze kawałki cukierki. Wstawić do piekarnika do 150*C na około 10-12 minut, aż ciastka lekko się zarumienią. Zostawić ciastka do przestygnięcia na blasze aż cukierek w środku zastygnie. Przełożyć na kratkę w celu całkowitego ostudzenia.
Komentarze