Ciastka Witrażyki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka są kruchutkie, rozpływają się w ustach, a środek stanowi masa landrynkowa, na której można połamać sobie ząbki ;) Jednak cały wypiek uważam za bardzo udany i godny polecenia :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 200 gramów
    - cukier puder: 100 gramów
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - masło: 120 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - landrynki (różne kolory): 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka witrażyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka Witrażyki 1. Landrynki rozdzielić według kolorów, utłuc tłuczkiem do mięsa na drobniejsze kawałeczki.
  • Ciastka Witrażyki 2. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, cukru waniliowego, masła i jajka zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut w celu oziębienia. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość 0.5 centymetra. Foremkami wycinać ciastka (u mnie zwierzątka) a następnie wycinać w nich środki mniejszą foremką. Układać ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wkładać w otwory ciastek pokruszone na mniejsze kawałki cukierki. Wstawić do piekarnika do 150*C na około 10-12 minut, aż ciastka lekko się zarumienią. Zostawić ciastka do przestygnięcia na blasze aż cukierek w środku zastygnie. Przełożyć na kratkę w celu całkowitego ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować