Ciastka Wiśniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszne idealne na podwieczorek.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mąka pszenna
    75ml roztopionego masła
    200ml zimnej wody
    300g masła
    Szczypta soli
    Mąka ziemniaczana
    Słoiczek drylowanych wiśni
    1 szklanka cukru+troche do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Iza Niedziejko 1. Do miski wsypuję mąkę, dodaję wodę, sól i roztopione masło.
    Mieszam.
    Przekładam na blat i podsypując mąką (by się nie nie kleiło.
    Zawijam w folię i chowam do lodówki. Ciasto warto spłaszczyć, potem schłodzone będzie łatwiej wałkować. Czas, na jaki wstawiam do lodówki, to półgodziny.
    Wyjmuję, wałkuję na prawie kwadrat. Kładę kostkę miękkiego masła na środku.
    Zawijam boki, a potem górę i dół kopertowo. Wałkuję tak złożone ciasto, by miało długość 3 razy większą niż szerokość.
    Wstawiam na kolejne półgodziny.

    Krok 2
    Farsz
    Wiśnie wymieszać z łyżką mąki i cukru.
    Grzać na ogniu przez ok.3min.
    Odstudzić.

    Przygorowanie
    Ciasto francuskie podzielić na 10-12 równych prostokątów.
    Na połowę prostokątów nałożyć wiśnie.
    W pozostałych ostrym nożem zrobić nacięcia.
    Dziurkowane prostokąty nałożyć na te z owocami, dobrze podociskać krawędzie, by się ze sobą skleiły.
    Widelcem docisnąć, tworząc ładny wzorek.
    Tak uformowane ciastka przełożyć na płaską blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia posypać je cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 10-20 minut.
    Wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!

Porady

Najlepiej użyć grubego cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować