Ciastka wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypuję mąkę, dodaję wodę, sól i roztopione masło.
Mieszam.
Przekładam na blat i podsypując mąką (by się nie nie kleiło.
Zawijam w folię i chowam do lodówki. Ciasto warto spłaszczyć, potem schłodzone będzie łatwiej wałkować. Czas, na jaki wstawiam do lodówki, to półgodziny.
Wyjmuję, wałkuję na prawie kwadrat. Kładę kostkę miękkiego masła na środku.
Zawijam boki, a potem górę i dół kopertowo. Wałkuję tak złożone ciasto, by miało długość 3 razy większą niż szerokość.
Wstawiam na kolejne półgodziny.
Krok 2
Farsz
Wiśnie wymieszać z łyżką mąki i cukru.
Grzać na ogniu przez ok.3min.
Odstudzić.
Przygorowanie
Ciasto francuskie podzielić na 10-12 równych prostokątów.
Na połowę prostokątów nałożyć wiśnie.
W pozostałych ostrym nożem zrobić nacięcia.
Dziurkowane prostokąty nałożyć na te z owocami, dobrze podociskać krawędzie, by się ze sobą skleiły.
Widelcem docisnąć, tworząc ładny wzorek.
Tak uformowane ciastka przełożyć na płaską blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia posypać je cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 10-20 minut.
Wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze