Smalcówki

  • wyświetlono: 1721 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Ciastka bardzo smakują smakoszom marmolady.

Barbarka509157
  • 40min

Składniki

• 2 jajka
• 1 szklanka śmietany
• 25 dag smalcu
• 8 dag drożdży
• 2 szklanki mąki
• ulubiony smak marmolady

Sposób przygotowania przepisu:

Smalcówki

  • 1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać rozkruszone drożdże i posiekany smalec. Dodać jajka i śmietanę i wyrobić ciasto. Jeżeli jest za luźne dodajemy mąki. Ciasto ma być, takie jak na pierogi. Potem ciasto wałkujemy i tniemy w kwadraciki. Każdy kwadracik smarujemy marmoladą i składamy na pół . Zlepiamy brzegi i nacinamy widelcem. Pieczemy w 170 stopniach ok 25 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do ciastek najlepszy jest dżem jabłkowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Słodka rozkosz

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: akrobatka22

piernik

.

Ryż zapiekany z prażonymi jabłkami i cynamonem

Dodane przez: jolantagłówka

Ryż zapiekany z prażonymi jabłkami i cynamonem

Ryż zapiekany z jabłkami przygotowany...

Francuskie rogaliki z marmoladą

Dodane przez: dagita

Francuskie rogaliki z marmoladą

Szybkie w przygotowaniu, w sam...

Domowe lody truskawkowe.

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowe lody truskawkowe

Ostatnio wolę zrobić domowe lody...

Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i jagodami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Deser z serkiem mascarpone, bitą śmietaną...

Taki deser jest bardzo prosty i...

Domowy knoppers

Dodane przez: dagita

Domowy knoppers - wafelek z masą mleczną...

Tak jak szybko robi się wafelki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE