Ciastka jogurtowe z dżemem

4.5 (185 ocen)

  • 30 min

Moje ulubione ciastka na okres Bożego Narodzenia. Są pyszne, jogurtowe z owocową nutą.

  • 30 min

Składniki:

  • 150 gr dowolnego jogurtu, np. truskawkowy bez kawałków owoców
    1 jajko
    1 łyżka miękkiego masła
    1 szkl cukru
    1,5 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do piecznenia
    Dowolny dżem do dekoracji, np. porzeczkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Przetwory

Ciastka jogurtowe z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko, cukier i masło utrzeć na puch. Dodać jogurt oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto, uformować 2 wałki, które włożyć na noc do lodówki.
  • 2. Następnie ciąć ostrym nożem ciastka na 0,5 cm plastry. Ułożyć na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zrobić na środku palcem mały dołek. Na każdy plaster ciasta kłaść po łyżeczce dżemu. Piec w nagrzanym do 175stC piekarniku 15-20 minut, do zarumienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować