Ciastka francuskie z brzoskwinią i białą czekoladą

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To ciastka ulubione przez moich wnusiów – najważniejsze by ich było dużo, bo szybko znikają z półmiska. Proste i szybkie wykonanie i najlepsze zaraz po upieczeniu bo są wtedy chrupiące. . Dorośli też mają na nie ochotę!.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 tabliczka białej czekolady- 10 dag + 2 łyżki mleka 2%
    1 puszka brzoskwiń – duża
    1 małe jajko
    Papier do pieczenia
    Kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta francuskie

Ciastka francuskie z brzoskwinią i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: brzoskwinie osączyć na sitku. Ciasto francuskie rozwinąć, pociąć radełkiem na kwadraty wielkości połówek brzoskwiń. Jajko rozkłócić. Na środku każdego kwadratu ułożyć połówkę osączonej z soku brzoskwini, lekko wcisnąć w ciasto. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na papierze w pewnej odległości, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni(piekarnik elektryczny, grzanie góra, dół) około 20 minut na rumiany kolor. Czekoladę stopić razem z mlekiem, polać wystudzone ciastka lekko przestudzoną czekoladą, udekorować kawałkami posypki kolorowej.

Porady

1. ciastka można udekorować paskami czekolady deserowej lub wiórkami czekoladowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować