Ciastka z białą czekoladą i borówkami

4.5 (2 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne ciastka, które są delikatnie chrupiące na zewnątrz i przyjemnie miękkie w środku. To hit w moim domu!

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 10 większych sztuk)
    100g masła
    100g cukru
    1 jajko
    200g mąki
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    100g białej czekolady
    2 garście borówek
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Ciastka z białą czekoladą i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło zmiksować z cukrem do białości.
    Następnie należy wbić jajko i wszystko razem ponownie dokładnie wymieszać.
    Całość połączyć z mąką, sodą oraz proszkiem do pieczenia
    Na końcu do jednolitej masy delikatnie wmieszać uprzednio posiekaną białą czekoladę.
    Z ciasta formować kulki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego.
    Każdą z nich ze sporymi odstępami umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    (Kulek nie spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia same "rozleją" się na boki. Dlatego też ważne jest, aby odstępy były odpowiednio duże.)
    Do każdego ciastka ostrożnie wcisnąć po kilka borówek.
    Ciasteczka piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 12-15 minut w 180 stopniach.
    (Ciasteczka powinny posiadać zapieczone boki i miękki środek, który odrobinę stwardniej podczas stygnięcia. Posiadam piekarnik gazowy grzejący jedynie od dołu.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować