Ciastka z białą czekoladą i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło zmiksować z cukrem do białości.
Następnie należy wbić jajko i wszystko razem ponownie dokładnie wymieszać.
Całość połączyć z mąką, sodą oraz proszkiem do pieczenia
Na końcu do jednolitej masy delikatnie wmieszać uprzednio posiekaną białą czekoladę.
Z ciasta formować kulki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego.
Każdą z nich ze sporymi odstępami umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Kulek nie spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia same "rozleją" się na boki. Dlatego też ważne jest, aby odstępy były odpowiednio duże.)
Do każdego ciastka ostrożnie wcisnąć po kilka borówek.
Ciasteczka piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 12-15 minut w 180 stopniach.
(Ciasteczka powinny posiadać zapieczone boki i miękki środek, który odrobinę stwardniej podczas stygnięcia. Posiadam piekarnik gazowy grzejący jedynie od dołu.)
Komentarze