Pyszne ciasteczka z czekoladą i z kakao - podwójnie czekoladowe! Pyszne! Można je wykroić i dekorować na dowolne sposoby
55 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
100 g czekolady deserowej
125 g mąki
30 g gorzkiego kakao w proszku
1/2 łyżeczki sody
110 g masła o temperaturze pokojowej
100 g cukru
1 szczypta soli
1 duże żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ciastka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podzielić czekoladę na 3 części, 2 z nich włożyć do lodówki. Zetrzeć pierwszą część czekolady na tarce, następnie wyciągnąć z lodówki drugą część i zetrzeć, a następnie zetrzeć trzecią część.
Do miski przesiać mąkę, kakao i sodę. Odstawić.
Masło, cukier i sól zmiksować na puszystą masę. Dodać żółtko i wanilię, zmiksować. Dodać mieszaninę z mąką i startą czekoladę. Miksować, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto się nie chce skleić, dodać 2-3 łyżki wody, dodając po jednej na raz i miksując aż ciasto się połączy. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Posypać mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na grubość 3 mm.
Wyciąć ciasteczka o dowolnych kształtach i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać z wierzchu brązowym cukrem i piec przez 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika studzić przez kilka minut na blaszce, a następnie przełożyć na metalową kratkę.
Całkowicie przestudzone ciastka można przechowywać w szczelnym blaszanym pojemniku do 2 tygodni.
Komentarze