Ciastka czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasteczka z czekoladą i z kakao - podwójnie czekoladowe! Pyszne! Można je wykroić i dekorować na dowolne sposoby

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g czekolady deserowej
    125 g mąki
    30 g gorzkiego kakao w proszku
    1/2 łyżeczki sody
    110 g masła o temperaturze pokojowej
    100 g cukru
    1 szczypta soli
    1 duże żółtko
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka czekoladowe 1. Podzielić czekoladę na 3 części, 2 z nich włożyć do lodówki. Zetrzeć pierwszą część czekolady na tarce, następnie wyciągnąć z lodówki drugą część i zetrzeć, a następnie zetrzeć trzecią część.
    Do miski przesiać mąkę, kakao i sodę. Odstawić.
    Masło, cukier i sól zmiksować na puszystą masę. Dodać żółtko i wanilię, zmiksować. Dodać mieszaninę z mąką i startą czekoladę. Miksować, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto się nie chce skleić, dodać 2-3 łyżki wody, dodając po jednej na raz i miksując aż ciasto się połączy. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    Posypać mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na grubość 3 mm.
    Wyciąć ciasteczka o dowolnych kształtach i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać z wierzchu brązowym cukrem i piec przez 10 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika studzić przez kilka minut na blaszce, a następnie przełożyć na metalową kratkę.
    Całkowicie przestudzone ciastka można przechowywać w szczelnym blaszanym pojemniku do 2 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować