Ciasteczka z orzechami

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste kruche czekoladowe ciasteczka z połówkami orzechów. Jak może już wiecie kocham kwiaty, więc nie mogło być inaczej i ciasteczka są w kształcie kwiatków.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna 200 g
    budyń czekoladowy 53 g
    masło lub margaryna 147 g
    cukier puder 40 g
    21 połówek orzecha włóskiego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Ciastka

Ciasteczka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka z orzeechami 1. Wychodzi 21 ciastek.
    Foremka w kształcie kwiatka 6 cm.
    Masło należy wyjąć z lodówki 15-20 minut wcześniej.
    Wszystkie składniki, oprócz orzechów miksujemy na kruszonkę, potem zagniatamy na gładką masę.
    Część ciasta wałkujemy na grubość do 1 cm. Robimy to pomiędzy folią przezroczystą. W ten sposób zapobiegniemy dodawaniu większej ilości mąki.
    Foremką wycinamy wzorki, przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
    Po środku każdego ciastka umieszczamy połówkę orzecha, płatki ozdabiamy tworząc nacięcia.
    Ja robiłam to przyrządem do dekoracji, ale można to zrobić np. widelcem.
    Ciastka pieczemy w 180 C, około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować