Proste kruche czekoladowe ciasteczka z połówkami orzechów. Jak może już wiecie kocham kwiaty, więc nie mogło być inaczej i ciasteczka są w kształcie kwiatków.
25 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
mąka pszenna 200 g
budyń czekoladowy 53 g
masło lub margaryna 147 g
cukier puder 40 g
21 połówek orzecha włóskiego
Ciasteczka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wychodzi 21 ciastek.
Foremka w kształcie kwiatka 6 cm.
Masło należy wyjąć z lodówki 15-20 minut wcześniej.
Wszystkie składniki, oprócz orzechów miksujemy na kruszonkę, potem zagniatamy na gładką masę.
Część ciasta wałkujemy na grubość do 1 cm. Robimy to pomiędzy folią przezroczystą. W ten sposób zapobiegniemy dodawaniu większej ilości mąki.
Foremką wycinamy wzorki, przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Po środku każdego ciastka umieszczamy połówkę orzecha, płatki ozdabiamy tworząc nacięcia.
Ja robiłam to przyrządem do dekoracji, ale można to zrobić np. widelcem.
Ciastka pieczemy w 180 C, około 20 minut.
Komentarze