Waniliowo-pomarańczowe ciasteczka z orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na świąteczny stół polecam pyszne kruche ciasteczka. Obłędne w smaku i cudownie pachnące. Wiem, że nie każdy lubi i nie każdy piecze pierniczki, a takie ciasteczka to doskonałe rozwiązanie. Pachnące wanilią i pomarańczą, chrupiące od orzechów. Długo zachowują świeżość, ale zapewniam, że szybko zostaną zjedzone. Idealne z filiżanką ulubionej kawy, herbaty czy kubkiem mleka czy kakao. Polecam upiec, bo warto.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    20 dag masła lub margaryny
    2 żółtka
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżka cukru ze skórką pomarańczową
    5 dag posiekanych orzechów włoskich

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Waniliowo-pomarańczowe ciasteczka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta, formujemy kulkę i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.
  • 2. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 3. Pieczemy do zrumienienia przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek.
  • 4. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 30 sztuk ciastek. Czas pieczenia zależy od grubości uformowanych ciastek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Masło Orzechy Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować