Ciasteczka twarogowo korzenne z powidłami śliwkowymi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka z twarogu z korzenną przyprawą i śliwkowymi powidłami - czyli mieszanka świątecznych smaków i aromatów.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Twaróg półtłusty - 300g
    Masło - 200g
    Mąka pszenna - 250g
    Jajko - 1szt
    Cukier - 2 łyżki
    Sól - szczypta
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
    Powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Ciasteczka twarogowo korzenne z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło ścieramy na tarce lub kroimy drobno. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Mieszamy oba składniki. Dodajemy mąkę, jajko, sól, cukier, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na około 6-8mm (w razie potrzeby podsypujemy mąką) i kroimy w prostokąty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym robimy palcem wgłębienie i nakładamy po pół łyżeczki powideł śliwkowych.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut. Studzimy. Najlepsze są następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Przyprawa do piernika Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować