Ciasteczka słonecznikowe z pastą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Domowe wytrawne ciacha słonecznikowe z dodatkiem czarnego sezamu. Podałam z pastą vege też ze słonecznikiem. Pyszne, chrupiące przekąski w sam raz na imprezę ale nie tylko. Ciastka są mega kruche.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasteczka słonecznikowe:

    50 g słonecznika

    1 łyżka czarnego sezamu

    150 g mąki pszennej typ 500

    1/4 łyżeczki soli

    czosnek granulowany

    100 g masła

    1 żółtko



    pasta słonecznikowa:

    50 g słonecznika

    8 pomidorów suszonych z oleju

    sól, pieprz



    pozostałe:

    mix rukola

    pomidory koktajlowe

    1 kawałek ogórka zielonego

    oliwki

    czosnek marynowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Ciasteczka słonecznikowe z pastą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka:

    Słonecznik rozdrabniam w kielichu blendującym. Przesypuję do miski, dodaję mąkę, sól, sezam, żółtko, zimne masło pokrojone. Ciasto wyrabiam krótko rękoma. Wstawiam na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą foremki do pierników wycinam kwiatki. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni. Wstawiam blaszkę, zmniejszam temp do 180 stopni i piekę około 10-15 minut zależy od grubości ciastek aż się zarumienią lekko.
  • 2. Pasta z słonecznika:

    Słonecznik zalewam przegotowaną letnią wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień przecedzam na sitku, dodaję pomidory suszone i miksuję przy pomocy blendera. Doprawiam solą, pieprzem. Z pasty foruję kulki w środek każdej wkładam oliwkę. Posypuję na wierzchu słonecznikiem.

    Na ciasteczku układam liście rukoli, botwiny, kulkę z pasty, dodaję pomidora, plaster ogórka, oliwki,czosnek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować