Ciasto brzoskwiniowo-słonecznikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 160-170 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na pół.
2.Brzoskwinie kroimy w kostkę. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy powoli zimną ale jeszcze płynną galaretkę i pokrojone brzoskwinie.
3.Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i słonecznik. Prażymy 2-3 minuty.
4.Przełożenie: biszkopt - masa śmietanowa - biszkopt - masa krówkowa - słonecznik
Porady
Możemy upiec biszkopt wg swojego ulubionego przepisu.
U razie potrzeby biszkopt naponczować np. sokiem z brzoskwiń rozcieńczonym wodą.
Świetnie do tego ciasta nadają się borówki amerykańskie.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Komentarze