Ciasteczka przekładane marmoladą i lukrowane

5 (4 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To są nasze ulubione ciasteczka.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 07,12,2023
    CIASTO KRUCHE:
    -250 g. mąki
    -125 g. masła
    -1 cukier waniliowy, mały
    -60 g. cukru
    -1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 jajko

    DO PRZEŁOŻENIA:
    -twarda marmolada:

    LUKIER CYTRYNOWY
    -100 g. pudru cukru
    -1 łyżka soku z cytryny
    -trochę gorącej wody
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Ciasteczka przekładane marmoladą i lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka przekładane marmoladą i lukrowane 1. Ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i miękkim masłem. Przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać i zagnieść.
    Wałkować i wykrawać odpowiednią foremką ciasteczka.
    Układać na blaszce wysmarowanej, albo wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 min. w 175 *C, na złoty kolor.
  • Ciasteczka przekładane marmoladą i lukrowane 2. Upieczone ciasteczka, zsuwać na inną blaszkę, do ostygnięcia. (Piekłam z 1 kg. mąki).
  • Ciasteczka przekładane marmoladą i lukrowane 3. Po ostygnięciu, przekładać po dwa ciasteczka, twardą marmoladą (plecami do siebie).
  • Ciasteczka przekładane marmoladą i lukrowane 4. lukier- Najpierw na lukier, przesiać cukier puder, dodać sok i po trochu dolewać, przegotowanej gorącej wody. Dobrze rozetrzeć, na lejącą papkę. Nie może być za rzadka ani za gęsta. Przełożone ciasteczka, smarować lukrem i odkładać do zastygnięcia.
  • Ciasteczka przekładane marmoladą i lukrowane 5. Można na jeszcze nie zastygniętym lukrze, posypać świąteczną posypką. Można zamiast marmolady, przełożyć nutellą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować