Ciasteczka przekładane marmoladą i lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i miękkim masłem. Przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać i zagnieść.
Wałkować i wykrawać odpowiednią foremką ciasteczka.
Układać na blaszce wysmarowanej, albo wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 min. w 175 *C, na złoty kolor.
2.Upieczone ciasteczka, zsuwać na inną blaszkę, do ostygnięcia. (Piekłam z 1 kg. mąki).
3.Po ostygnięciu, przekładać po dwa ciasteczka, twardą marmoladą (plecami do siebie).
4.lukier- Najpierw na lukier, przesiać cukier puder, dodać sok i po trochu dolewać, przegotowanej gorącej wody. Dobrze rozetrzeć, na lejącą papkę. Nie może być za rzadka ani za gęsta. Przełożone ciasteczka, smarować lukrem i odkładać do zastygnięcia.
5.Można na jeszcze nie zastygniętym lukrze, posypać świąteczną posypką. Można zamiast marmolady, przełożyć nutellą.
Komentarze