CIASTKA PRZEKŁADANE I LUKROWANE

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To jest bardzo stary przepis, mojej mamy. Piekę te ciastka na wszystkie święta.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -1 kg. mąki
    -2 margaryny-500g.
    -2 cukry waniliowe
    -25 dkg. cukru pudru
    -2 łyżeczka proszku do piecz.
    -4 jajka

    -marmolada

    lukier cytrynowy:
    -200 g. pudru cukru
    -sok z 1/2 cytryny
    -ok.2 łyżek gorącej wody
    -kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Marmolady

Ciastka przekładane i lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Zmiksować jajka z cukrem i miękką margaryną.Przesiać mąkę z proszkiem,wymieszać i zagnieść. Podzielić na 3 części.
  • wykrawanie 2. Każdą część wałkować i wykrawać ciastka.
  • surowe ciastka 3. Poukładać na wysmarowanej blaszce. Piec ok.10 min. w 175*.
  • smarowanie marmoladą 4. Przekładać marmoladą,po dwa ciastka.
  • lukrowanie 5. Puder cukier rozetrzeć z sokiem i gorącą wodą, na gęstą papkę, lecz dającą się smarować. Górę przełożonych ciastek,posmarować lukrem.
  • posypka 6. Motylki posypać posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować