Ciasteczka na domowym maśle orzechowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proste w przygotowaniu. Idealne do zrobienia z dziećmi. Moje córcie bardzo się przyłożyły do dekorowania i zjadania tych ciasteczek :)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 190 g mąki krupczatki
    190 g mąki tortowej
    60 g masła orzechowego
    90 g masła
    1 jajko
    3 łyżki kremówki
    100 g cukru pudru
    Dodatkowo:
    1 łyżeczka miodu
    Pisaki cukrowe
    kolorowe posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka na domowym maśle orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Domowe masło orzechowe:
    170 g orzechów włoskich łuskanych
    10 g miodu
    Orzechy uprażyć przez 10 minut w 120 st. Obserwować, aby się nie spaliły. Następnie przełożyć na suchą ściereczkę i pocierać nią orzechy, aby jak najwięcej skórki odpadło. Przełożyć orzechy do pojemnika blendera i zmiksować. Dodać miód i miksować,aż masa nabierze oleistej, maślanej konstystencji. Zostawić do ostygnięcia masy, przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
  • 2. Do miski przełożyć obie mąki, dodać masło orzechowe i cukier puder. Dodać jajko, kawałki zwykłego masła i wstępnie posiekać siekaczką. Wlać śmietanę i dokończyć zagniatanie na gładkie elastyczne ciasto. Przełożyć do woreczka i włożyć do piekarnika na około 1,5-2 godziny.
  • 3. Następnie rozwałkować na cienki płat i wycinać foremką dowolne kształty. W gorącej wodzie rozpuścić miód i smarować mieszanką ciastka. Piec w 170 st, około 11-13 minut. Ostudzić na kratce,dowolnie udekorować. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować