Przepis na ten piernik dostałam od koleżanki. Wyszedł bardzo aromatyczny i wilgotny. Masa orzechowa jest po prostu pyszna. Polecam Wam to ciasto z całego serca :)
Piernik najlepiej przygotować na 2 dni przed podaniem.
Piernik z domowym orzechowym kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem. Nadal ucierając dodawać stopniowo jajka, śmietanę i miód. Suche składniki przesiać i wymieszać z masą maślaną. Formę (20x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piernik piec ok 40 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przeciąć na 3 blaty.
Masa orzechowa: mleko z cukrem gotować ok 40 minut, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Dodać orzechy i prażyć jeszcze ok 3 minuty. Zestawić z ognia, dodać masło, wymieszać i przestudzić.
Ciasto przekładać warstwą powideł i masą.
Polewa: Masło, kakao i cukier rozpuścić. Żelatynę rozpuścić w wodzie, wymieszać z polewą. Polać ciasto, dowolnie udekorować.
Komentarze