Piernik z domowym orzechowym kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis na ten piernik dostałam od koleżanki. Wyszedł bardzo aromatyczny i wilgotny. Masa orzechowa jest po prostu pyszna. Polecam Wam to ciasto z całego serca :)

Piernik najlepiej przygotować na 2 dni przed podaniem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    250 g margaryny

    1 szkl cukru

    3 jajka

    1 szkl śmietany 18%

    5 łyżek miodu

    3 szkl mąki pszennej

    1 op. przyprawy do piernika

    2 łyżki kakao

    2 łyżeczki sody


    Masa orzechowa:

    1 szkl cukru

    1 szkl mleka

    2 szkl zmielonych orzechów włoskich

    100 g masła


    Polewa:

    50 g masła

    4 łyżki cukru

    2 łyżki kakao

    1 łyżeczka żelatyny

    2 łyżki wody


    Dodatkowo:

    słoiczek powideł
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Piernik Kajmak Powidła

Piernik z domowym orzechowym kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem. Nadal ucierając dodawać stopniowo jajka, śmietanę i miód. Suche składniki przesiać i wymieszać z masą maślaną. Formę (20x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piernik piec ok 40 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przeciąć na 3 blaty.


    Masa orzechowa: mleko z cukrem gotować ok 40 minut, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Dodać orzechy i prażyć jeszcze ok 3 minuty. Zestawić z ognia, dodać masło, wymieszać i przestudzić.


    Ciasto przekładać warstwą powideł i masą.


    Polewa: Masło, kakao i cukier rozpuścić. Żelatynę rozpuścić w wodzie, wymieszać z polewą. Polać ciasto, dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Masa orzechowa Kasza Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować