Ciasteczka Jeżyki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Wymyślone przeze mnie Ciasteczka Jeżyki,rewelacja

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasteczka owsiane
    2 szklanki płatków owsianych
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    125g roztopionej margaryny
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    Ugotować kajmak
    2 szklanki mleka
    1 czubata szklanka cukru
    1 łyżka masła
    Ulubiony zapach
    Masa bakaliowa
    Wiórki kokosowe
    Sezam
    Pestki słonecznika
    Rodzynki
    Płatki śniadaniowe czekoladowe
    Czekolada mleczna
    3-4 łyżki oleju kokosowego (myślę że masło też może być)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki na ciasteczka, ciasto powinno być gęste, można dosypać mąki. Kłaść kleksy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut a nawet ciut dłużej w 180 stopniach. Powinny być wyraźnie lekko zabrązowione.
    Ugotować kajmak z mleka i cukru.
    Masa bakaliowa
    Suche składniki wymieszać w dowolnych proporcjach. Czekoladę i olej (dałam też łyżkę kajmaku) rozpuścić i wmieszać z bakaliami.
    Wystudzone ciastko owsiane, obficie posmarować kajmakiem gorącym (należy szybko to robić bo zastyga i gęstnieje w oczach) oraz kłaść łyżeczkę masy czekoladowo-bakaliowej. Postawić w lodówce na około godzinę.

Porady

Tak naprawdę można upiec każde ulubione kruche ciastko, dać każde swoje ulubione bakalie, smarować kremem orzechowym, polać czekoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować