Ciasteczka jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać dokładnie wszystkie składniki na ciasteczka, ciasto powinno być gęste, można dosypać mąki. Kłaść kleksy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut a nawet ciut dłużej w 180 stopniach. Powinny być wyraźnie lekko zabrązowione.
Ugotować kajmak z mleka i cukru.
Masa bakaliowa
Suche składniki wymieszać w dowolnych proporcjach. Czekoladę i olej (dałam też łyżkę kajmaku) rozpuścić i wmieszać z bakaliami.
Wystudzone ciastko owsiane, obficie posmarować kajmakiem gorącym (należy szybko to robić bo zastyga i gęstnieje w oczach) oraz kłaść łyżeczkę masy czekoladowo-bakaliowej. Postawić w lodówce na około godzinę.
Porady
Tak naprawdę można upiec każde ulubione kruche ciastko, dać każde swoje ulubione bakalie, smarować kremem orzechowym, polać czekoladą
Komentarze