Ciasteczka jeżyki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka piekłyśmy z Oliwką na jej przyjęcie urodzinowe. Miałyśmy przy nich sporo zabawy. Koleżanki Oliwki były zachwycone takimi słodkościami :)
Ciasteczka będą doskonałą przekąską na przyjęcie urodzinowe naszych pociech czy Dzień Dziecka.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasteczka:

    2,5 szkl mąki

    2 jajka

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    100g masła

    3 łyżki śmietany lub kefiru

    1/2 szkl cukru


    czekolada mleczna

    posypka kakaowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasteczka siekamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Formujemy łezki. Ciasteczka kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy dłonią. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasteczka od szerszej strony i posypujemy posypką. następnie za pomocą wykałaczki rysujemy oczka i noski. odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Posypka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować