Ciasteczka francuskie " Bananowe wiatraczki "

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś po obiadku postanowiłam upiec sobie a właściwie dla rodzinki pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego. Nazwa jest mojego autorstwa taką wymyśliłam bo te właśnie ciasteczka tak mi się kojarzą z małymi pięknymi wiatraczkami. Nie byłabym sobą gdybym nie upiekła czegoś słodkiego aby buzie mojej rodzinki się rozweseliły. Nie ma w nich nic skomplikowanego są bardzo proste w przygotowaniu, zrobimy je w trzydzieści minut.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie 300 g,

    0,5 słoika powideł śliwkowych 150 g,

    2,5 sztuki banana ( jeśli mniejsze jak duże to dwa ),

    1 jajko,

    3 łyżeczki cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka francuskie " bananowe wiatraczki " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastka 1. Przygotować gotowe ciasto francuskie, wzdłuż przeciąć na trzy paski po osiem i pół centymetra oraz w poprzek po osiem i pół centymetra na pięć pasków wyjdzie razem piętnaście równych kwadracików.
  • ciastka 2. Jak już mamy pocięte ciasto na równe kwadraciki wtedy każdy z osobna kwadracik ponacinać z dwóch przeciwnych stron. Nałożyć na środek po pół łyżeczki powideł śliwkowych i rozsmarować po całym środku. Następnie obrane i pokrojone w kółka banany ułożyć na powidłach tak po cztery, pięć kółeczek banana.
  • ciastka 3. Gdy mamy nałożone już powidła śliwkowe raz kółeczka banana ( jeśli ktoś nie lubi bananów można dać inny owoc ). Wtedy sklejamy dwie cienkie części nacięte, następnie przeciwne części bez nacięcia, ładnie formując tak zwany wiatraczek.
  • ciastka 4. Tak uformowane i przygotowane ciasteczka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać widelcem razem z cukrem. Ułożone ciasteczka posmarować obficie roztrzepanym jajkiem. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni aby się rozgrzał.
  • ciastka 5. Jak mamy już ukończone smarowanie ciasteczek a piekarnik się rozgrzał. Wstawić gotowe ciasteczka i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasteczek. Gdy już się upieką wyłączyć piekarnik i pozostawić je w zamkniętym przez trzy minuty. Następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ostygną przełożyć na talerz.
  • ciastka 6. Tak przygotowane ciasteczka świetnie nadają się do popołudniowej kawy jak również na przykład dla dzieci na imprezę szkolną lub przedszkolną. Można do takich ciasteczek dać co się tylko zamarzy mi chodziło bardziej o to aby pokazać wam kształt jak je zrobić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować