Ciasteczka twarogowe "Wiatraczki"

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dodatek sera w cieście sprawia, że smakują jak ciastka francuskie. Są pyszne, słodkie dzięki marmoladzie, idealne na poprawę humoru ;)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    200 g twarogu
    200 g masła
    1 żółtko
    1 łyżka cukru pudru
    ponadto: marmolada jabłkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Przekąski

Ciasteczka twarogowe "wiatraczki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło posiekaj na stolnicy, dodaj przesianą mąkę, twaróg, żółtko i cukier. Zagnieć jednolite, gładkie ciasto, uformuj kulę, zwiń i chłodź godzinę w lodówce.
  • Ciasteczka twarogowe "Wiatraczki" 2. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj ( w razie konieczności podsyp mąką). Następnie pokrój nożem na równe kwadraty o boku 6-7 cm. Na środku każdego kwadratu połóż odrobinę marmolady, a rogi ponacinaj wzdłuż.  Składaj tak, aby powstały wiatraczki (co drugi róg zawijając i dociskając na środku).
  • 3. Ciasteczka ostrożnie wyłóż na papierze do pieczenia i zapiekaj ok.15-20 minut w 180 st.(do zrumienienia).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować