Francuskie wiatraczki z morelami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zwykle mam w lodówce ciasto francuskie na wypadek gdyby nagle zachciało nam się jakiejś przekąski, czy to na słodko czy na słono. Tym razem miałam sporo moreli, więc postanowiłam zrobić z nich coś fajnego ;) Tak oto powstały te słodkie wiatraczki z dosłownie 3 składników!

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego (275g)

    8 moreli

    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Francuskie wiatraczki z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składanie wiatraczków 1. Morele umyć, osuszyć i podzielić na połówki, usuwając pestki.

    Ciasto francuskie rozwinąć i rozciąć na 8-centymetrowe kwadraty (15 szt.). Nacinać z każdego rogu do środka (nie docinając do końca) i sklejać wiatraczki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy wiatraczek nałożyć połówkę moreli.

    Ciasteczka piec w 190 stopniach przez ok 15-20 minut. Oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Morele Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować