Ciasteczka półkruche wiatraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże ucieramy z cukrem, solą i śmietaną, i odstawiamy na około 20 min. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy nożem na stolnicy. Dodajemy żółtka i utarte drożdże. Zagniatamy miękkie ciasto (nie trzeba go długo wyrabiać, wystarczy, że składniki dobrze się połączą).
2.Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i kroimy na kwadraty o wymiarach 4-5 cm. Nacinamy rogi do środka (nie docinając do końca) i sklejamy wiatraczki (co drugi róg kwadratu sklejamy ze środkiem ciasteczka).
3.Na środki ciastek kładziemy wiśnie, lekko je dociskając lub nakładamy łyżeczką marmoladę. Ciastka układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce zachowując odpowiednie odstępy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 15 min.
Wystudzone ciasteczka możemy potrzepać cukrem pudrem, polukrować , ozdobić czekoladą itp.
Porady
Ciasteczka wyśmienicie smakują zrobione ze świeżymi owocami sezonowymi.
Komentarze