Ciasteczka półkruche wiatraczki

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, kruche ciasteczka na każdą okazję. Świetnie reprezentują się na stole i szybko znikają z talerza.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • -1 kg mąki,
    - 2,5 kostki masła (0,5kg.),
    - 6 żółtek,
    - 50 g świeżych drożdży,
    - 3 łyżki cukru pudru,
    - 1 szklanka śmietany (18%),
    - szczypta soli,
    - duży słoik wiśni w syropie lub ulubionej marmolady.
    Podane składniki powinny mieć temperaturę pokojową i wystarczają na około 125 ciasteczek .
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka półkruche wiatraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże ucieramy z cukrem, solą i śmietaną, i odstawiamy na około 20 min. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy nożem na stolnicy. Dodajemy żółtka i utarte drożdże. Zagniatamy miękkie ciasto (nie trzeba go długo wyrabiać, wystarczy, że składniki dobrze się połączą).
  • Ciasteczka półkrucho-drożdżowe wiatraczki 2. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i kroimy na kwadraty o wymiarach 4-5 cm. Nacinamy rogi do środka (nie docinając do końca) i sklejamy wiatraczki (co drugi róg kwadratu sklejamy ze środkiem ciasteczka).
  • Ciasteczka półkruche wiatraczki 3. Na środki ciastek kładziemy wiśnie, lekko je dociskając lub nakładamy łyżeczką marmoladę. Ciastka układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce zachowując odpowiednie odstępy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 15 min.
    Wystudzone ciasteczka możemy potrzepać cukrem pudrem, polukrować , ozdobić czekoladą itp.

Porady

Ciasteczka wyśmienicie smakują zrobione ze świeżymi owocami sezonowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować