Ciasteczka cukierki z ciasta francuskiego z masą krówka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak po obiadku siedziałam pijąc kawę i sobie myślę co by tu wykombinować słodkiego, dzieciaki mówią zjadłybyśmy jakiegoś cukierka. Ha ha ja nie wiele myśląc mam w domu ciasto francuskie masa krówka też jest no to zrobię im cukierki ale w formie ciastek. I nie żałuję bo bardzo się ucieszyły tym bardziej że masa krówka orzechowa.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie 300 g,

    200 g masy krówka orzechowa lub marmolada,

    1 małe jajko.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka cukierki z ciasta francuskiego z masą krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastka 1. Gotowe ciasto wzdłuż przekroić na dwa pasy i w poprzek na prostokąty po 8 - 8,5 cm.
  • ciastka 2. Na każdy prostokąt przez środek nałożyć solidną łyżeczkę masy krówka i zawinąć dwa razy w rulon.
  • ciastka 3. Jak już mamy zwinięte w rulon (zwijać tak aby masa nie wyszła na zewnątrz ). Końce rulonu zawinąć jak papierek w cukierku na raz. Widelcem zrobić na końcach ozdobę.
  • ciastka 4. Tak przygotowane ciastka cukierki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia.
  • ciastka 5. Takie ciastka idealnie nadają się do kawy jak również dla dzieci. Jedząc takie ciasteczka wyobrażamy sobie jakbyśmy jedli cukierka lecz już bez papierka. Z tych składników wyszło mi 10 ciasteczek ale jeśli ktoś chce więcej wystarczy zwiększyć składniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować