Chrzanowy kurczak pieczony

0 (0 ocen)

Rozpływające się w ustach mięso natarte chrzanem z przyprawami świetnie nada się na rodzinny lub świąteczny obiad. Kurczaka podałam z pęczakiem i marchewką z groszkiem

Składniki:


  • 1 kurczak (ok 1,5kg)
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    0,5 łyżeczki papryki ostrej
    0,5 łyżeczki mielonego kminku
    0,5 łyżeczki kurkumy
    0,5 łyżeczki cząbru
    1 łyżeczka rozmarynu
    3 czubate łyżeczki chrzanu
    3 łyżki oleju
    1 duże jabłko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chrzanowy kurczak pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miseczki wsypać przyprawy: wszystkie papryki, kminek, kurkumę, cząber i rozmaryn.

    Dodać chrzan i olej i wymieszać dokładnie na jednolitą pastę.

    Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Ułożyć w misce, natrzeć marynatą, także w środku. Włożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić na całą noc do lodówki.

    Na drugi dzień, jabłko umyć i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w ósemki. Kawałki jabłek włożyć do kurczaka, jeśli nie wejdzie to 1-2 kawałki włożyć do worka, obok mięsa.

    Nóżki kurczaka związać sznurkiem, worek szczelnie zawiązać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 80 minut, worek rozciąć i piec jeszcze 10 minut na 100 stopniach by skórka się przypiekła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jabłka Kurczak Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować