Pieczony kurczak kukurydziany

4.49 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kurczak kukurydziany jest koloru żółtego, a mięso delikatniejsze, po upieczeniu rozpływało się w ustach. Kurczaka piekłam w marynacie cytrusowo-rozmarynowej. Był pyszny.

Składniki:

  • 1,6 kg kurczaka kukurydzianego
    4 gałązki świeżego rozmarynu
    3 ząbki czosnku, do natarcia
    1 główka czosnku, do pieczenia
    1,5 pomarańczy
    1 cytryna
    1 łyżka majeranku
    1 szklanka bulionu
    4 łyżki oleju rzepakowego
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony kurczak kukurydziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowanie kurczaka 1. Kurczaka umyj, osusz. 3 ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Z gałązek rozmarynu oderwij igiełki i przesiekaj. Pomarańczę i cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z 1/2 pomarańczy i cytryny wyciśnij sok. Natrzyj nim kurczaka. Natrzyj go też czosnkiem, posyp rozmarynem, majerankiem i solą, a do środka włóż pomarańczę i połowę cytryny. Zepnij wykałaczką. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, naczynie przykryj pokrywą lub folią spożywczą i wstaw na 5 godzin do lodówki.
  • 2. Po zamarynowaniu odkryj go, wlej na dno bulion. Kurczaka piecz w 200 st. C ok. 1,5 godz., co jakiś czas polewaj go bulionem, na 30 minut przed końcem pieczenia dołóż główkę czosnku i połówkę pomarańczy z której wyciskany był sok.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Rozmaryn

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować