Kurczak kukurydziany jest koloru żółtego, a mięso delikatniejsze, po upieczeniu rozpływało się w ustach. Kurczaka piekłam w marynacie cytrusowo-rozmarynowej. Był pyszny.
Pieczony kurczak kukurydziany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyj, osusz. 3 ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Z gałązek rozmarynu oderwij igiełki i przesiekaj. Pomarańczę i cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z 1/2 pomarańczy i cytryny wyciśnij sok. Natrzyj nim kurczaka. Natrzyj go też czosnkiem, posyp rozmarynem, majerankiem i solą, a do środka włóż pomarańczę i połowę cytryny. Zepnij wykałaczką. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, naczynie przykryj pokrywą lub folią spożywczą i wstaw na 5 godzin do lodówki.
2.Po zamarynowaniu odkryj go, wlej na dno bulion. Kurczaka piecz w 200 st. C ok. 1,5 godz., co jakiś czas polewaj go bulionem, na 30 minut przed końcem pieczenia dołóż główkę czosnku i połówkę pomarańczy z której wyciskany był sok.
Komentarze