W moim domu faworków się nie robiło, ale u moich babć już tak, więc doskonale pamiętam ich smak i mgliste wspomnienia rodzinnych spotkań.
60 min
Składniki:
4 żółtka
20 gramów cukru pudru
1 cukier z prawdziwą wanilią
około 250 gramów mąki pszennej*
2-3 pełne łyżki kwaśnej śmietany (w UK creme fraiche)
20 gramów masła
około pół kieliszka wódki/spirytusu lub octu
olej (minimum litr) lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Chrusty chruściki faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieć ciasto z podanych składników.
2.Rozwałkuj ciasto (bardzo cienko) na oprószonej mąką stolnicy i podziel na paseczki.
3.Na środku każdego paska zrób dziurkę.
4.Jedną część pasku przełóż przez środek i delikatnie pociągnij.
5.Smaż na rozgrzanym oleju - gotowe faworki będą złotawe. U mnie w domu do oleju wrzuca się jeszcze kawałki kartofli i po ich usmażeniu wymienia się na świeże. Ponoć zapobiega to wchłanianiu się zbyt dużej ilości tłuszczu w ciastka. Tak robiły moja babcia i mama, więc trzymam się tradycji.
6.Gotowe chrusty przełóż na papierowe ręczniczki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze