Chrusty chruściki faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min

W moim domu faworków się nie robiło, ale u moich babć już tak, więc doskonale pamiętam ich smak i mgliste wspomnienia rodzinnych spotkań.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 żółtka
    20 gramów cukru pudru
    1 cukier z prawdziwą wanilią
    około 250 gramów mąki pszennej*
    2-3 pełne łyżki kwaśnej śmietany (w UK creme fraiche)
    20 gramów masła
    około pół kieliszka wódki/spirytusu lub octu
    olej (minimum litr) lub smalec do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Faworki

Chrusty chruściki faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieć ciasto z podanych składników.
  • 2. Rozwałkuj ciasto (bardzo cienko) na oprószonej mąką stolnicy i podziel na paseczki.
  • 3. Na środku każdego paska zrób dziurkę.
  • faworki 4. Jedną część pasku przełóż przez środek i delikatnie pociągnij.
  • 5. Smaż na rozgrzanym oleju - gotowe faworki będą złotawe. U mnie w domu do oleju wrzuca się jeszcze kawałki kartofli i po ich usmażeniu wymienia się na świeże. Ponoć zapobiega to wchłanianiu się zbyt dużej ilości tłuszczu w ciastka. Tak robiły moja babcia i mama, więc trzymam się tradycji.
  • 6. Gotowe chrusty przełóż na papierowe ręczniczki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • 7. Zimne podawaj posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować