Faworki - Chrusty

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Złote i kruche smakołyki karnawałowe i na co dzień.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    4 zółtka
    1 łyżka spirytusu lub wódki
    5-6 łyżek śmietany 18%
    olej rzepakowy do smażenia

    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - chrusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać śmietanę, żółtka i alkohol, całość wyrobić na gładkie ciasto. Owinąc folia i odłożyć na 20-30 min aby ciasto odpoczeło.
  • 2. Ciasto przełożyć na stolnicę i wybijać wałkiem tak aby w cieście pojawiły sie pęcherzyki powietrza – około 15-20 min jak nam starczy siły :) (ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. )
  • 3. Ciasto podzielić na 3-4 części i pojedyńcze kawałki rozwałkować na stolnicy na cieniutki placek. Radełkiem wykrajać prostokaty o wielkości 10cm x3cm. Każdy prostokat naciąć pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.
  • 4. Smażyc na goracym tłuszczu z obu stron kilka sekund na złoty kolor. Odsaczać na ręczniku papierowym.
  • 5. Podawać opruszone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować