CHRUSTY - FAWORKI

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Tradycyjne chrusty, bardzo kruchutkie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 400 g mąki
    - 1 łyżka cukru
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 50 g margaryny
    - 4 żółtka
    - 1 jajko
    - 1 kieliszek rumu ( spirytusu)
    - 5 łyżek śmietany (dałam śmietanę 18%)

    - olej lub smalec do smażenia
    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Chrusty - faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić na 30 min aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto uderzać wałkiem, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza aby było delikatniejsze. Rozwałkować na cieniutki placek. Pociąć w paski. Każdy pasek naciąć w środku. Jeden koniec paska przeciągnąć przez dziurkę.
  • 2. Gotowe chrusty smażyć na dobrze rozgrzanym oleju (smalcu). Usmażone posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować