REKLAMA

Chrust czyli faworki

wyświetlono: 1716 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Chrusty robiłam z córką dlatego nie wszystkie są jednakowe, ale w smaku wyszły takie jak powinny, chrupiące, i o porowatej strukturze.

opublikowany: 22.01.2014
Udostępnij Pinterest
  • 40 min

Składniki:

  • 230 g mąki jasnej orkiszowej
    150 g kwaśnej śmietany
    3 żółtka
    2 łyżki wódki, 38%
    duża szczypta soli
    1 l oleju rzepakowego
    cukier puder do posypania
Ocena:

(średnia 4.5 z 154 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, dodaj żółtka, szczyptę soli, wódkę. Wyrób na jednolitą masę. Ciasto wybij wałkiem.
  • 2. Ciasto wałkuj w miarę cienko. Pokrój nożem lub radełkiem na paski o szerokości ok. 3 cm i do długości 14-15 cm. Mogą być też krótsze. Każdy pasek przekrój w środku wzdłuż na ok. 3-4 cm i przewiń. Najlepiej wywałkować całe ciasto i przygotować chrusty, bo smażą się bardzo szybko i łatwo je przypalić.
  • 3. Do garnka wlej olej i podgrzej. Na rozgrzany wrzucaj po kolei chrusty, po wypłynięciu i zrumienieniu się przewracaj je na drugą stronę. Wykładaj na ręcznik papierowy. Posyp cukrem pudrem.

Porady

Wódkę można zastąpić spirytusem czy octem. Dodatek alkoholu zapobiega nadmiernemu wchłanianiu przez ciasto tłuszczu. Wg wskazówek mamy, najlepszy do smażenia jest smalec, ale moim zdaniem olej też się sprawdza. Wybijanie ciasta porządnie je napowietrzy i nada lekkości i chrupkości. Przy smażeniu najlepiej wrzucać małe partie chrustów np. jak są duże to po 2-3 sztuki by móc je w miarę szybko odwrócić a potem wyjąć, bo ciastka szybko się przypalają.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Anyzkowo unnamed (1)

Faworki czyli chrust

Macie sprawdzony przepis na faworki ?Zapraszam.

kategoria: Desery faworki opublikowany: 20.02.2013 | wyświetlono: 4518 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: karinzgr karinzgr

Faworki (chrust)

Karnawał to czas pieczenia faworków choć u mnie piecze się je przez cały rok

kategoria: Desery faworki opublikowany: 20.01.2014 | wyświetlono: 3400 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0
Dodane przez: Karolina88 Karolina88

Chrust czyli Faworki

Przepis jest wyśmienity nie wymaga dużej roboty

kategoria: Desery opublikowany: 31.01.2016 | wyświetlono: 403 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE