Chrust czyli faworki

4.5 (154 ocen)

  • 40 min

Chrusty robiłam z córką dlatego nie wszystkie są jednakowe, ale w smaku wyszły takie jak powinny, chrupiące, i o porowatej strukturze.

  • 40 min

Składniki:

  • 230 g mąki jasnej orkiszowej
    150 g kwaśnej śmietany
    3 żółtka
    2 łyżki wódki, 38%
    duża szczypta soli
    1 l oleju rzepakowego
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Chrust czyli faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, dodaj żółtka, szczyptę soli, wódkę. Wyrób na jednolitą masę. Ciasto wybij wałkiem.
  • 2. Ciasto wałkuj w miarę cienko. Pokrój nożem lub radełkiem na paski o szerokości ok. 3 cm i do długości 14-15 cm. Mogą być też krótsze. Każdy pasek przekrój w środku wzdłuż na ok. 3-4 cm i przewiń. Najlepiej wywałkować całe ciasto i przygotować chrusty, bo smażą się bardzo szybko i łatwo je przypalić.
  • 3. Do garnka wlej olej i podgrzej. Na rozgrzany wrzucaj po kolei chrusty, po wypłynięciu i zrumienieniu się przewracaj je na drugą stronę. Wykładaj na ręcznik papierowy. Posyp cukrem pudrem.

Porady

Wódkę można zastąpić spirytusem czy octem. Dodatek alkoholu zapobiega nadmiernemu wchłanianiu przez ciasto tłuszczu. Wg wskazówek mamy, najlepszy do smażenia jest smalec, ale moim zdaniem olej też się sprawdza. Wybijanie ciasta porządnie je napowietrzy i nada lekkości i chrupkości. Przy smażeniu najlepiej wrzucać małe partie chrustów np. jak są duże to po 2-3 sztuki by móc je w miarę szybko odwrócić a potem wyjąć, bo ciastka szybko się przypalają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować