Faworki czyli chrust

4.5 (198 ocen)

  • Łatwy

Macie sprawdzony przepis na faworki ?Zapraszam.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 400 gramów
    - gęsta śmietana: 0.5 szklanki
    - żółtka: 7 sztuk
    - sól: 1 łyżeczka
    - wódka-kieliszek: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki czyli chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie : Na stolnicę wysyp mąkę. Do dużego kuka wlej śmietanę, wódkę dodaj sól i żółtka. Wymieszaj składniki. Wlej wszystko do mąki i wyrób gładkie ciasto. Przez kilka minut bij ciastem o stolnicę. Zawiń w folię i odstaw na 10minut. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i przy pomocy radełka (lub noża) wytnij prostokąty. Natnij środek paseczka i przełóż jeden koniec na drugą stronę. Faworki smaż na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Połóż na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować