Chrust, czyli faworki pieczone

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Chrust, faworki jak kto woli ważne żeby były kruche i słodkie :) A jeśli dodatkowo mogą być zdrowsze to czemu nie spróbować :)

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    5 jaj
    5 dag masła
    1-2 łyżki cukru pudru
    1/4 szklanki śmietany
    szczypta soli
    2 łyżki rumu lub spirytusu
    woda z cukrem do posmarowania
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Chrust, czyli faworki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23hgp51 1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier puder, masło i posiekaj z mąką. Następnie wbij jajka, dodaj odrobinę soli, śmietanę i rum lub spirytus. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i jednolite, a na przekroju pojawią się drobne otworki powietrza.Przygotowane ciasto podziel na części. Każdą rozwałkuj na cienki placek i ostrym nożem pokrój na pasy o długości ok 10 cm i szerokości 3 cm. Na środku każdego paska zrób nacięcie i przewiń przez nie ciasto. Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie posmaruj wodą z cukrem i upiecz na złoty kolor w temp ok 200 C. Gotowe od razu obficie posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować