Faworki - czyli chrust

4.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Polecam pyszne, kruche faworki.
Proste i szybkie w przygotowaniu, które lubią duże i małe łasuchy.
Polecam na karnawał i nie tylko.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 300 g,
    jajka 1 szt,
    żółtka 3 szt,
    spirytus 1 łyżka,
    śmietana 18 % 2 łyżki,

    Dodatkowo;
    olej do głębokiego smażenia,
    cukier puder,
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki Jajko

Faworki - czyli chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faworki czyli chrust 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dokładnie gładkie, elastyczne ciasto.
    Ciasto cienko wałkujemy, tniemy paski, nacinamy w środku i przewijamy na faworki.
    Faworki smażymy w dobrze nagrzanym oleju na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
    Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Jajka Mąka Olej Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować