Faworki - czyli chrust

  • wyświetlono: 545 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Polecam pyszne, kruche faworki. Proste i szybkie w przygotowaniu, które lubią duże i małe łasuchy. Polecam na karnawał i nie tylko.

20160506_142345
  • 10 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

mąka 300 g,
jajka 1 szt,
żółtka 3 szt,
spirytus 1 łyżka,
śmietana 18 % 2 łyżki,

Dodatkowo;
olej do głębokiego smażenia,
cukier puder,

Sposób przygotowania przepisu:

Faworki - czyli chrust

  • Faworki czyli chrust1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dokładnie gładkie, elastyczne ciasto.
    Ciasto cienko wałkujemy, tniemy paski, nacinamy w środku i przewijamy na faworki.
    Faworki smażymy w dobrze nagrzanym oleju na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
    Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

JajkaDesermąkachrustFaworkiolejcukier puderśmietana18spyrytus

Komentarze

Podobne przepisy

Faworki (chrusty)

Dodane przez: Cukiereczek

Faworki (chrusty)

Zgodnie ze staropolskim zwyczajem...

Faworki pieczone w piekarniku

Dodane przez: AnkaFiranka

Faworki (chrust) pieczone w piekarniku

Faworki pieczone mają o znacznie...

Faworki (chrust)

Dodane przez: karinzgr

Faworki (chrust)

Karnawał to czas pieczenia faworków...

Chrust albo faworki

Dodane przez: anemon

Chrust albo faworki

Przepis pochodzi ze starej "Kuchni...

Faworki - Chrusty_1

Dodane przez: olinek_82

Faworki - Chrusty

Złote i kruche smakołyki karnawałowe...

Karnawałowe faworki (chrust)

Dodane przez: mariwanna

Karnawałowe faworki (chrust)

Leciutkie, niczym piórko, pełne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE