Chorizo castellano

0 (0 ocen)

  • 1680 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Dojrzewająca kiełbasa hiszpańska chorizo zrobiona z wieprzowego mięsa, przypraw oraz hiszpańskiej papryki pimenton, ostrej i słodkiej wędzonej oraz dodatku wytrawnego, czerwonego wina.

  • 1680 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec:

    schab 60 dag 13 mm
    podgardle chude 60 dag sitko 10 mm
    jelita wieprzowe cienkie 2 m

    Przyprawy:

    peklosól 20 g/kg
    dekstroza 5 g (glukoza)
    papryka słodka pimenton wędzona 20 g
    papryka pimenton ostra wędzona 50 g
    pieprz czarny 3 g/kg
    czosnek 3 g/kg
    czerwone wino wytrawne lub brendy 50 ml
    witamina C 1 tabletka rozpuszczona w 1/2 łyżeczki wody (kwas ascorbinowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Przekąski

Chorizo castellano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chorizzo castellano. 1. Peklowanie:

    Mięso jak i podgardle kroimy w kostkę 3 x 3 cm, umieszczamy w oddzielnych pojemnikach, nacieramy i mieszamy z peklosolą. Odstawiamy na 24 godziny.
  • Chorizzo castellano. 2. Rozdrabnianie:

    Po 24 godzinach peklowania mięso ze schabu przepuszczamy przez sito 13 mm, a podgardle przez sito 10 mm.
  • Chorizzo castellano. 3. Wyrabianie farszu:

    Do zmielonych mięs dodajemy wszystkie przyprawy, wino i rozpuszczoną witaminę C. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy. W między czasie płuczemy i moczymy jelita wieprzowe.
  • Chorizzo castellano. 4. Nadziewanie:

    Wyrobionym farszem napełniamy jelito robiąc kiełbaski lub wianki.
  • Chorizzo castellano. 5. Suszenie:

    Zrobione kiełbasy wieszamy na kiju i wieszamy w przewiewnym miejscu o temperaturze pokojowej na 7 dni. Kiełbasy lub wianki nie mogą się do siebie dotykać. Po tym czasie przenosimy chorizzo w miejsce o klimacie 10-15 stopni, o zapewnionym przepływie powietrza. Chorizzo możemy konsumować aż waga zredukuje się minimum o 30%. Codziennie kontrolujemy Chorizzo czy nie powstają plamki pleśni. Jeżeli pojawi się pleśń, to przecieramy wodą z solą i octem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Na zimno Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować