Hiszpańska kiełbasa chorizo, bardzo ostra

4.48 (180 ocen)

  • 240 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo ostra hiszpańska kiełbasa chorizo, idealna na kanapki oraz do wielu innych, przeróżnych dań.

  • 240 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • łopatka wieprzowa chuda 0,5 kg
    surowy boczek 0,5 kg
    papryka ostra wędzona Pimenton - 35 g / kg
    peklosól 20 g/kg
    czosnek 3 g/kg
    0,5 szklanki przegotowanej wody
    cukier 10 g/kg
    czarny pieprz 2 g/kg
    jałowiec 2 g/kg
    kolender 2 g/kg
    cienkie jelita wieprzowe 1,5 m

    przyprawy w ziarnach utłuc w moździerzu.
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Hiszpańska kiełbasa chorizo, bardzo ostra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, czyścimy z błonek, kroimy w kostkę 2 x 1 cm (ja zmieliłem na sitku 12 mm). Boczek pokroić w drobniejszą kostkę 05 x 05 cm (ja zmieliłem na sitku 10 mm.). Mięso i boczek wymieszać, dodać sole, przyprawy, wymieszać wlewając powoli wodę aż mięso zrobi się kleiste. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Farszem napełniamy jelita, skręcając odpowiedniej długości krążki. Kiełbasę wieszamy w przewiewnym miejscu (temp. ok 20-22 st. C) ja robię nawiew wentylatorem po 30 minut do godziny dziennie, przez 10 dni, następnie umieszczam w lodówce. Gotową kiełbasę przechowywać w lodówce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować