Chłodnik z botwinką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Obiad na upalny dzień - smaczny, lekki i orzeźwiający - podany oczywiście na zimno. Jest dość pracochłonny, więc najlepiej zrobić od razu więcej.

  • 60 min

Składniki:

  • proporcje na garnek 5 - litrowy :
    2 - 3 pęczki botwinki + 4 dodatkowe średnie buraki
    2 pęczki rzodkiewek + 3 średnie ogórki gruntowe
    1 duży pęczek szczypioru
    1 pęczek koperku
    2 ząbki przeciśniętego czosnku
    sól, pieprz, kwasek cytrynowy do smaku
    1/2 l maślanki + 100ml. śmietanki UHT 10%
    6 jajek ugotowanych na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Jajko

Chłodnik z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-012aniv 1. Botwinę umyć bardzo dokładnie, oddzielić z niej buraczki i usunąć liście. Zostawić tylko młode, najładniejsze (ok. 1/5 z całości ). Buraki razem z tymi dodatkowymi ugotować oddzielnie.
    Łodyżki botwiny drobno pokroić, wrzucić do garnka, zalać gorącą wodą, posolić i gotować ok.15-20 minut. Papierowym ręcznikiem zdjąć "brudny szum" który osadzi się na bokach garnka.
    Odstawić, zakwasić kwaskiem cytrynowym wtedy wywar nabierze koloru, po kolei wrzucać pokrojone drobno ugotowane buraki, rzodkiewkę, obrane i pokrojone w kostkę ogórki, posiekany szczypior, koperek i przeciśnięty czosnek.
    Wstawić na płytę i tylko zagotować, teraz wystudzić. Jak już będzie letni dodać pokrojone jajka, wlać maślankę i śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kwaskiem, można też dodać łyżeczkę cukru.

    SMACZNEGO

Porady

W mojej wersji warzywka są dość chrupiące, jeżeli chcemy żeby były miękkie to trzeba dłużej pogotować, ale nie będzie w tak ładnym kolorze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Jajka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować