Chlebek z prażoną cebulką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki i łatwy do zrobienia chlebek. Bez drożdży, czyli długiego wyrabiania i wyrastania. Z dużą ilością białka, więc idealny dla sportowców. No proszku i z dodatkiem sera.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki
    1 paczuszka proszku do pieczenia = 16g
    1 łyżeczka soli
    2 jajka
    500 g chudego twarogu, najlepiej kremowego typu quark
    100 g prażonej cebulki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek z prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka rozbełtać, dodać do mąki. Dodać twaróg i prażoną cebulkę. Zagnieść na gładkie ciasto. Ciast jest dość zwarte i kleiste, ale tak ma być.
    2. Następnie uformować bochenek lub włożyć ciasto do foremki na chleb. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut( lub 40 minut, wszystko zależy od piekarnika).

Porady

Chlebek można urozmaicić: suszonymi pomidorami, ziołami, różnymi rodzajami mąki, ziarnami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Serek Twaróg Białka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować