Domowy chlebek z wytopionym boczkiem i prażoną cebulką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam ten aromat pieczonego chleba , całym dom nim pachnie... Tak przygotowany , z wytopionym boczkiem i prażoną cebulką wystarczy podać z masłem - pyszności . No dla męża jeszcze pomidorek , dla mnie najlepiej ogórek małosolny:) Prosty w przygotowaniu , z dostępnych składników .

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:
    50 g. drożdży
    1 szklanka ciepłej wody
    2 łyżki mąki
    1 łyżka cukru
    Ciasto:
    zaczyn+
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki oleju
    6 plasterków wędzonego parzonego boczku
    4 łyżki prażonej cebulki
    długa wąska blaszka wyłożona papierem do pieczenia
    1/2 zmieszanego jajka
    2 łyżki sezamu białego
    mąka do podsypania
    2-3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chlebek z wytopionym boczkiem i prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy chlebek z wytapianym boczkiem i prażoną cebulką 1. Na suchej patelni wytapiam pokrojony w paski boczek , wykładam na papierowy ręcznik , pozostawiam do wystudzenia .Składniki zaczynu mieszam , nakrywam ściereczką , odstawiam na ok. 20 minut do wyrośnięcia . Do mąki dodaję zaczyn , sól , olej , zagniatam sprężyste ciasto , do momentu aż będzie odchodziło od ręki .Podsypuję mąką , nakrywam ściereczką pozostawiam do wyrośnięcia , na ok. 20 minut .
  • Domowy chlebek z wytapianym boczkiem i prażoną cebulką 2. Ciasto , podsypuję mąką, jeszcze raz zagniatam , formuje chlebek , układam w formie , robię nacięcia nożem , smaruje zmieszanym jajkiem , posypuje sezamem , pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut . Chlebek wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę ok. godziny .
  • Domowy chlebek z wytapianym boczkiem i prażoną cebulką 3. Chlebek wystawiam z piekarnika , od razu smaruje wodą , wyjmuję z formy , pozostawiam do wystudzenia .

Porady

Wszystko zależy jakiej mąki użyjemy , w razie potrzeby należy dodać trochę wody gdyby ciasto było zbyt suche , a trochę mąki gdyby ciasto było zbyt kleiste . Ja użyłam mąki do ciast drożdżowych .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Drożdże Mąka Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować