Pszenny chlebek ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Ekspresowy, pyszny chlebek z dodatkiem ziaren słonecznika posypany sezamem. Łatwy i szybki w wykonaniu, idealny gdy właśnie zabrakło nam w domu pieczywa.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki na keksówkę o wymiarach 36x15 cm:
    500 g mąki pszennej
    1,5 szkl. ciepłej wody
    1,2 szkl. ciepłego mleka
    7 dag drożdży suszonych lub 4 dag świeżych
    3 łyżki oleju
    1,5 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    50 g łuskanego słonecznika
    2 łyżki sezamu

    Ponad to:
    1 łyżka masła
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Pszenny chlebek ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli mamy świeże drożdże z mleka, cukru, 2 łyżek mąki i drożdży robimy zaczyn. Jeżeli mamy suche drożdże, to mieszamy razem mąkę, drożdże słonecznik (trochę odkładamy na posypanie), sól i cukier, dodajemy do tego ciepłe mleko i ciepłą wodę oraz olej i wyrabiamy. Ja za pomocą. miksera wyrabiałam ok. 10 min. Chleb ten nie wymaga długotrwałego wyrabiania ani wyrastania, dlatego przekładamy je do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Posypujemy chleb słonecznikiem i sezamem, a następnie odstawiamy tylko na 10 min w ciepłe miejsce.
    Pieczemy w 180 st. przez 1 godz i 20 min. 10 min przed końcem pieczenia smarujemy wierzch chleba zimną wodą, aby skórka była błyszcząca. Smacznego!

Porady

Ciasto ma być dość rzadkie, nie należy dodawać więcej mąki, dlatego właśnie wyrabiam ciasto mikserem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować